FAQ

Frågor & svar

Välkommen till vår Au Pair FAQ-sida! Denna resurs är utformad för att erbjuda dig viktig information och svar på vanliga frågor om au pair-programmet. Oavsett om du är intresserad av att bli au pair eller är en familj som överväger att vara värd för en, strävar vi efter att ge en heltäckande förståelse för processen, kraven och möjligheterna till kulturutbyte. Din au pair-resa börjar med kunskap och vi är här för att guida dig varje steg på vägen.

Familj

Nedan hittar du svar på vanliga frågor om att bjuda in en au pair till sin familj.

Vi har också lagt till länkarna till de skandinaviska ländernas migrationsverk för officiell information om deras krav för att ta med en au pair till ditt land.

Om du har ytterligare frågor, tveka inte att maila eller ringa oss.

En au pair i ditt hem är en av de mest prisvärda former av barnomsorg som finns. När du väljer en au pair ger du din familj en flexibel och pålitlig form av levande barnomsorg till en rimlig kostnad. Du förväntas betala henne en månatlig traktamente och erbjuda henne gratis bord och logi.

Au pairer ger dina barn personlig omvårdnad i hemmets familjära miljö. Din au pair kommer att ordna hennes veckoarbetstid för att passa ditt eget schema. Förutom att ta hand om dina barn kan en au pair också hjälpa dig med lättare hushållsuppgifter, som att tillaga dina barns måltider och hjälpa dem att hålla sina rum snygga, samt köra dem till och från skolan, möten och aktiviteter.

Genom vår personliga matchningsprocess matchar vi professionellt din familj med en au pair. Vi utvärderar ditt barnomsorgsbehov, livsstil och personlighet när vi väljer den bästa au pairen för din familj. Med vår en-till-en-matchningsprocess kan du vara säker på att du har det exklusiva valet av en au pair.

Varje au pair-kandidat granskas personligen innan de matchas med våra värdfamiljer.

På SAPC AB gör vi en lätt bakgrundskontroll, som bland annat innefattar att verifiera au pairens pass, arbets- och resehistorik samt hennes förmåga att ge referenser. Brottsregister och läkarintyg tillhandahålls endast om det strikt begärs av värdfamiljen.

Au pair-programmet är ett kulturellt utbytesprogram som uppmuntrar au pairen att lära sig det lokala språket som talas och fördjupa sig i landets kultur och traditioner.

Au pairen förväntas ta hand om de yngre familjemedlemmarna och dessutom utföra lättare hushållssysslor enligt det schema som man kommit överens om vid ankomsten.

Au pairen förväntas också hålla sitt personliga utrymme snyggt och städat och sköta sin egen tvätt.

– Missbruka alkoholhaltiga drycker. Tekniskt sett inget festande.
– Misshandla barnen fysiskt, känslomässigt eller verbalt.
– Missbruka värdfamiljens egendom på något sätt.
– Bryt mot alla lagar som reglerar värdfamiljens bosättningsland.

När din au pairs ansökan har registrerats (och betalats) hos Migrationsverket tar det minst tre månader innan den tilldelade handläggaren är redo att fatta beslut. Dessutom kommer din au pair att behöva ge henne biometri och få hennes arbets- och uppehållskort, som kommer att skrivas ut i ditt land och skickas till den relevanta ambassaden.

En grov kostnadsuppskattning inklusive serviceavgift till oss är 15 000 kr. Dessutom tillkommer en extra avgift på 5 000 SEK för kandidater som är bosatta i Filippinerna och måste resa en rundad biljett till Bangkok.

Absolut! Det kan ta lite längre tid att hitta rätt au pair för din familj, men många ensamstående hem har haft fördelarna med att ha en au pair.

Det är en bra idé att låta lite tid gå innan du antar att det finns oförenliga skillnader, kanske en månad. Au pairen kan behöva lite tid att bosätta sig och värdfamiljen kan behöva lite tid för att vänja sig vid den nya familjemedlemmen. Felmatchningar är en sällsynt företeelse, men när det händer kommer vi på din skriftliga begäran att matcha din au pair med en ny värdfamilj och påbörja vårt arbete för att hitta en ersättare till din familj, utan serviceavgifter om den fortfarande omfattas av garantin.

Värdfamiljen har inget ansvar för sin au pair om hon bestämmer sig för att lämna dem. Det rekommenderas dock starkt att anmäla hennes avgång till landets migrationsverk.

Au pair

Har du någonsin funderat på att åka utomlands? Nu kan du tillbringa ett spännande år med att upptäcka ett nytt land som du väljer. Lär dig ett nytt språk, skaffa nya vänner och få arbetslivserfarenhet på samma gång. Gå med i vårt au pair-program nu!

Vi väljer noga ut en värdfamilj som tar hand om dig som familjemedlem och tar emot dig med öppna armar. Vi kommer att göra vårt bästa för att säkerställa att familjen uppfyller dina förväntningar. Du kommer att ta hand om barnet/barnen och kan behöva göra lite lättare hemsysslor. I gengäld får du ett eget rum, alla måltider, ordinarie ledighet och avtalad månadspenning.

Au pairer från EU-länder måste registrera sig inom 3 månader och ansöka om uppehållstillstånd.

– Du är minst 18 år men har inte fyllt 30.
– Du gillar barn och har viss barnomsorgserfarenhet/utbildning.
– Du har gått ut gymnasiet.
– Du har inget brottsregister.
– Du skulle vara intresserad av att bo hos din värdfamilj i 6 till 12 månader.
– Du köper din egen flygbiljett för enkel resa.

Under din vistelse som familjemedlem i din värdfamilj kommer du att vara skyldig att ta hand om barnet/barnen. Du kan arbeta med yngre barn eller barn i skolåldern beroende på vilken familj du väljer att bo hos. Du kommer att ge dem frukost, lunch, förbereda/laga middag. Var med och lek med dem, hjälp till med skolarbetet och kör dem till och från skolan. Ibland tar de platser, kort sagt finnas där för barnen som sällskap, för hjälp och stöd.

Familjen vill också att du gör lite lättare hushållsarbete. Du kan bli ombedd att diska, dammsuga, städa, tvätta, gå ut med hunden (om de har), ibland laga mat, baka etc. Dina arbetsuppgifter kommer att komma som en naturlig del av att bo hos din värdfamilj. Alla dina uppgifter kommer att diskuteras och skrivs på papper innan du går. När och om familjen åker på semester kommer du i de flesta fall att åka med för att hjälpa till med barnen.

I gengäld kommer du att få ditt eget rum, månadspeng och alla måltider. Du kommer att ha vanliga lediga dagar för att studera, träffa vänner, gå på sightseeing och utöva sport eller andra sociala aktiviteter.

Vi finns där för dig, för hjälp och stöd av alla slag. Det är viktigt för oss att du har det bra under din vistelse hos din värdfamilj. Om du inte kommer överens, ring oss eller skicka ett mail så gör vi vårt bästa för att lösa problemet. Vi kommer att förse dig med vår whatsapp-kontaktinformation som du kan nå 24 timmar om dygnet.

I alla fall av tvist eller oenighet med din värdfamilj är det viktigt att du är villig att prata ut och lösa det. Det mesta går att lösa om du låter dem veta hur du känner. Tveka inte att kontakta oss, kom ihåg att vi finns där för dig. Om behovet uppstår hittar vi en annan värdfamilj till dig. Vi är dock övertygade om att du kommer att trivas och ha en underbar tid!

– Au pairer från länder utanför EU kommer att behöva genomföra en visumprocess

– Au pairer från länder utanför EU måste vara yngre än 30 år i de flesta länder.

– Au pairer från länder utanför EU måste ha ett uppehållstillstånd och arbetstillstånd som au pair.

När vi får din ansökan registrerar vi den och du blir en möjlig kandidat när vi utför matchningsprocessen för våra värdfamiljer. Du kommer att meddelas så snart vi har matchat en intressant värdfamilj åt dig. Om du visar intresse för dem kommer vi att presentera dig för dem och förhoppningsvis kommer de att kontakta dig för en intervju snart efteråt. Det här är ett bra tillfälle att ta reda på mer om värdfamiljen och vad de förväntar sig av dig. Förbered en lista över saker du skulle vilja veta i förväg.

Om det finns en matchning kommer vi att gå vidare med resten av procedurerna som kan inkludera kontrakt, en visumprocess, researrangemang och mer. Om du inte visar något intresse för den aktuella värdfamiljen kommer du att vara kvar som en möjlig kandidat för våra pågående sökningar.

Om du har några frågor, tveka inte att maila oss på scandinavian@aupair.se

Att vara au pair i Sverige

Om du är icke EU-medborgare och vill arbeta här som au pair måste du ansöka om ett arbets- och uppehållstillstånd (”arbets- och uppehållstillstånd” på svenska).

En au pair bor hos en värdfamilj och får en viss ersättning för lättare hushållssysslor och barnomsorg.

Syftet med besöket är att skaffa sig internationell erfarenhet och få möjlighet att lära sig svenska och bekanta sig med svensk kultur. Om du har tillstånd att arbeta som au pair får du följaktligen inte arbeta som barnskötare eller hembiträde på heltid.

En tidigare period som au pair i ett annat land omedelbart före den planerade vistelsen i Sverige kan minska chansen att du får tillstånd i Sverige. Det kan nämligen vara ett tecken på att du egentligen inte är en au pair, utan en lågavlönad barnskötare eller hembiträde.

Du kan bara få arbets- och uppehållstillstånd för den period du har erbjudits arbete. Maxtiden för ett au pair-visum för Sverige är 12 månader.

För att få arbets- och uppehållstillstånd måste du:

 • har ett giltigt pass
 • vara minst 18 år men inte fyllt 30 när beslutet fattas
 • kunna argumentera för att du har ett utpräglat intresse för svenska språket och kulturen.
 • bekräfta att du är antagen till en språkkurs
 • ha en skriftlig inbjudan från din värdfamilj i Sverige som anger villkoren för din anställning som au pair
 • en olycksfallsförsäkring som täcker olycksfall och sjukdom under arbetstid
 • högst 25 timmar hushållsarbete per vecka
 • studier i svenska under en stor del av resten av en 40-timmars arbetsvecka
 • kost och logi
 • en minimilön på 10 % av prisbasbeloppet per månad före skatt (aktuellt prisbasbelopp finns på SCB:s hemsida)

Ja, det vanliga är att tillhandahålla 14 dagars betald semester per år, i samförstånd med sin värdfamilj.

Du ansöker med vår hjälp om ett arbets- och uppehållstillstånd från ditt hemland eller något annat land där du bor, utanför Sverige. De som får ett arbets- och uppehållstillstånd som au pair kommer att tilldelas ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på ditt uppehållstillstånd. När du reser in i Sverige måste du visa upp ditt uppehållstillståndskort tillsammans med ditt pass.

Se till att du har följande dokument förberedda innan du fyller i ansökningsformuläret på webben, efter att du fått en inbjudan från din värdfamilj:

·       Ett giltigt pass med en bild som täcker perioden för din vistelse som ska laddas upp.

·       Ett foto på ditt nuvarande visum om något.

·       Väl förberedda skäl för att vilja komma till Sverige som au pair, fylls i.

·       Tillgång till försäkringen som tecknats av din värdfamilj, för att laddas upp.

·       Ett kreditkort för att betala ansökningsavgiften när du skickar in ansökan.

Observera att migrationsverket eller konsulatet där du lämnar in din ansökan kan kräva ytterligare dokument. Du hittar mer information och kontaktinformation på den aktuella ambassadens webbplats.

De flesta sökande måste betala en ansökningsavgift. Om din ansökan avslås kommer dina pengar inte att returneras.

Individer som kommer för att arbeta som aupair i Sverige under kortare tid än ett år har inte rätt till samma välfärdsförmåner som bosatta. Därför är det viktigt att du säkerställer att antingen du eller din värdfamilj har tecknat en omfattande olycksfalls- och sjukförsäkring åt dig.

Att vara au pair i Danmark

Vad är au pair-systemet?

Om du är en ung utlänning som vill lära dig om danskt språk och kultur kan du ansöka om uppehållstillstånd i Danmark som au pair.

Du måste ha gjort ett avtal om att bo hos en dansk värdfamilj. Genom att ta del av familjens dagliga liv på samma villkor som de andra familjemedlemmarna kan du få önskad inblick i dansk kultur.

Värdfamiljen ger dig mat, logi och ett månatligt bidrag (fickpengar). I gengäld måste du delta i vanliga hushållssysslor.

Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES måste du lämna in en ansökan om uppehållstillstånd till SIRI – använd denna webbsida för att ansöka.

Om du är medborgare i ett EU/EES-land eller Schweiz behöver du inte ansöka om uppehållstillstånd utan måste istället ansöka om ett EU-uppehållsdokument.

När SIRI bedömer om din vistelse som au pair är förenlig med din livshistoria, eller om det finns anledning att anta att ditt syfte med att ansöka skiljer sig från avsikten bakom ordningen, kommer SIRI att titta på följande:

 • Om du har genomfört ett ungdomsstudieprogram motsvarande danska 9:an.
  Oavsett om du kan kommunicera med din värdfamilj och klara dig själv i Danmark. Du måste alltså kunna tala och förstå antingen danska, svenska, norska, engelska eller tyska på måttlig nivå.
  Din anledning till att ansöka om att få stanna som au pair i Danmark.
  Eventuella tidigare uppehållstillstånd eller ansökningar om uppehållstillstånd i Danmark.
  Eventuella tidigare vistelser som au pair i andra västländer.
  Eventuella tidigare vistelser hos värdfamiljer i Danmark.
  Oavsett om du är släkt med din värdfamilj, eller om du är av samma nationalitet som en eller flera av familjemedlemmarna.
  Din utbildning och eventuell yrkeserfarenhet, inklusive om en vistelse som au pair har en naturlig koppling till ditt liv, karriär och utveckling så

Medborgare som inte är EU-medborgare omfattas inte av den danska sjukförsäkringen förrän 6 veckor efter registrering hos de danska myndigheterna – efter din ankomst till Danmark. Det är därför lämpligt att teckna försäkring för den första tiden innan du lämnar ditt hemland. EU-medborgare omfattas av den danska sjukförsäkringen. För att söka medicinsk hjälp behöver du ett personnummer (i Danmark kallas detta ”CPR-nummer”) som du automatiskt får när du registrerar dig hos de danska myndigheterna (se uppehållstillstånd) tillsammans med ett sjukförsäkringskort (”sygesikringskort”). Blankett E104 från din lokala sjukvård inom EU säkerställer att du är täckt tills du registrerar dig. Behandlingen är kostnadsfri men du betalar för medicin. Observera att endast behandling lokalt i Danmark täcks, inte transport till ditt hemland.

Du tjänar in betald semester som du kan använda från början av din au pair-vistelse.

Du tjänar 2,5 dagar i månaden om du arbetar 6 dagar i veckan eller 2,08 dagar om du arbetar 5 dagar i veckan.

Du måste ingå ett skriftligt avtal med din värdfamilj om när du ska ta semester.

När din au pair-vistelse avslutas måste din värdfamilj betala dig för alla intjänade semesterdagar som inte används.

Dansklektion är obligatorisk tillhandahållen av din värdfamilj.

Om du av någon anledning bestämmer dig för att lämna familjen tidigare än planerat måste du meddela dem minst två veckors varsel. Om värdfamiljen ber dig att lämna tidigare än planerat måste de också meddela dig minst 1 månads varsel. Scandinavian Au pair Center måste meddelas omedelbart. Siris kommer att kontakta dig och be dig lämna information om din nya värdfamilj inom en månad för att undvika uppsägning av ditt visum.

Du kommer att ha 1,5 dag ledigt per vecka, vanligtvis helger.

Värdfamiljen måste betala din biljett till Danmark om du reser från ett land utanför EU/EES eller Schweiz.

Värdfamiljen måste betala din returresa om du återvänder till ett land utanför EU/EES eller Schweiz.

Värdfamiljen måste också betala din returresa om du är i Danmark vid ansökningstillfället och din ansökan om uppehållstillstånd avslås.

Om din värdfamilj betalar din biljett får tiden och resplanen för din resa inte vara för mycket till besvär för dig.

Värdfamiljen måste betala din biljett till Danmark om du reser från ett land utanför EU/EES eller Schweiz.

Värdfamiljen måste betala din returresa om du återvänder till ett land utanför EU/EES eller Schweiz.

Värdfamiljen måste också betala din returresa om du är i Danmark vid ansökningstillfället och din ansökan om uppehållstillstånd avslås. Om din värdfamilj betalar din biljett får tiden och resplanen för din resa inte vara för mycket till besvär för dig.

En ansökan om uppehållstillstånd som au pair behandlas av det danska kontoret for internationell rekrytering och integration (SIRI). Om du är i Danmark när du skickar in ansökan måste du vara här lagligt. Mer om juridisk inlämning här.

Att vara au pair i Norge

Norge har tyvärr beslutat att avsluta  sitt au pair program från och med den 15 mars 2024 
Vi beklagar för allt besvär som kommer att uppstå på grund av deras beslut. 

Din värdfamilj kan vara ett gift par, partners eller sambor med eller utan barn, eller en ensamstående förälder med barn.

Din värdfamilj måste ha goda kunskaper om det norska samhället och tala norska med au pairen.

Ingen i värdfamiljen får vara au pairens make, sambo, förälder, barn, syskon, kusin, svåger/svägerska eller farbror/faster

Arbetstiden får normalt inte överstiga fem timmar om dagen och maxantalet arbetstimmar per vecka är 30. Du kan inte arbeta mer än 30 timmar, inte ens mot extra lön.

Din värdfamilj kommer att ge dig möjlighet att delta i norska språkkurser.

Du har rätt till 25 dagars betald semester per år.

När du har fyllt i ansökan om förnyelse online och bokat den första lediga tid hos polisen som du kan hitta kan du flytta in hos din nya värdfamilj.